Ik had al geschreven dat Fiona een spreadsheet gemaakt heeft met alle mogelijkheden. Nadat wij 8 scholen hebben bezocht en zij en Janneke nog eens 4 had Fiona genoeg informatie om alle scholen te sorteren. Het is gebleken dat het enorm lastig is om een school goed te beoordelen. Op een open dag is het enorm druk met veel volwassenen, Fiona houdt daar helemaal niet van terwijl deze drukte er natuurlijk niet is als je eenmaal op de school zit. Doordat kleine scholen die eigenlijk juist rustig zijn bij een open dag druk lijken moest Fiona echt haar best doen om door al die drukte heen te kijken.

Vorig jaar waren we al naar Hyperion gegaan, een pas 5 jaar oude school in Amsterdam noord en deze frisse nieuwe school stond eigenlijk de hele tijd al op nummer 1. Op nummer 2 stond Damstede een technasium die we als eerste bezochten.
Zelf was ik enthousiast over Metis een montessori school met ook een technasium maar Fiona twijfelde over montessori. Per ongeluk gingen we naar de lesjes avond ipv naar een voorlichtingsavond waardoor ze een verkeerd beeld kreeg. Het is ook nog eens een kleine school dus de open dag was enorm druk. We zijn nog een tweede keer gegaan, deze keer wel een informatie middag. Hierna kwam Metis op 4 na Pieter Nieuwland college.

Na nog wat scholen bezoeken merkte Fiona dat ze een voorkeur had voor technische scholen en een afkeur van gymnasia. Robotica, programmeren en wiskunde vindt ze het interessants. Dus toen was de volgorde Hyperion, Damstede (technasium), Metis (technasium) en Pieter Nieuwland. Weer wat scholen verder bleek ook dat Fiona steeds meer voorkeur kreeg voor nieuwe scholen. Dat scholen een lange historie hadden of al bijna een eeuw bestaan vindt ze niet interessant, nieuwe vormen van les geven juist weer wel. Zodoende schoof Metis ook een school van pas een paar jaar oud voorbij Damstede (oudere en traditionele school).

Een van de laatste scholen was Cartesius, een school die redelijk ver fietsen is en op basis van de scholengids er niet echt uitsprong. Daar aangekomen bleek de juf Nederlands een zeer sprankelijke en goede presentatie te geven over Cartesius en gaf daarnaast aan dat een aantal docenten een nieuwe school aan het opzetten zijn Cartesius 2.

De opendag van Cartesius 2 was op maandag tijdens volleybal en Fiona had daar niet meer zo'n zin in maar gelukkig konden we op de open dag van Cartesius wel al wat docenten spreken over Cartesius 2. Een enthousiaste docent vertelde dat ze vanaf 0 begonnen zijn en bedachten hoe een school er uit zou moeten zien. Zonder zittenblijven, zonder les uren waar een bel je dirigeert van biologie naar wiskunde en een school die zich richt op de nieuwe technologische samenleving. Het klonk Fiona interessant in de oren, maar er was nog niet eens bekend waar deze school zou komen. Kortom hij kwam op plek 5.

We hebben behoorlijk veel over de scholen gepraat en ook nog de voor en nadelen van een hele nieuwe school, zo ben je altijd de oudste en kan je mee bepalen hoe zo'n school gaat worden het echte pioneren dus. Zo mogen de kinderen een de naam van de school verzinnen. Aan de andere kant is er ook veel onzeker. Ik heb Fiona aangegeven dat ze er zelf rustig over moet nadenken en voelen of ze zoiets aandurft. Na dit nadenken was ze toch wel enthousiast en schoof Cartesius 2 door naar plek 3, dus na Hyperion en Metis.

Het echte inschrijven begint met het invullen van een lijst en deze laten bestempelen door de basisschool. Samen met Fiona hebben we genummerd van 1,2,3 tot en met 22 toen had Fiona geen puf meer. Er kwamen nu ook scholen waar ze helemaal niet naar toe wilde en ze kreeg het gevoel dat als deze op de lijst kwamen je er eerder naar toe ging.
Kortom na de vakantie werd de lijst aan de juf gegeven en Fiona kreeg hem de volgende dag met stempel terug.

Stap 2 is het inleveren van de lijst bij de school die op nummer 1 staat; Hyperion. Hyperion heeft inschrijf momenten en wij kozen om donderdag naar ze toe te gaan. Woensdag avond hadden we alle papieren en copieen van id's klaar liggen klaar om te gaan. Op dit moment zegt Fiona: 'Hannah heeft Cartesius 2 op nummer 1 staat...'. We vallen even stil. Ik vraag: 'waarom zeg je dat?'. Tja dat wist Fiona ook niet precies. Ik vroeg of ze spijt heeft en liever Cartesius 2 op 1 wil zitten. Dat wist ze niet. Gelukkig hoeven we ons pas eind volgende week in te schrijven, dus ik zeg praat even met Hannah, denk rustig na en bekijk wat je wilt. Dan kijken we daarna of we nog wat kunnen wijzigen op de lijst.

Donderdag lukte het nog niet om Hannah aan te spreken maar vrijdag ochtend wel. En toen gaf Fiona aan Cartesius 2 toch op 1 te willen zetten. Dus ik met de lijst naar de juf en die ging gelukkig meteen met typex in de weer om de volgorde aan te passen.
File not found.


Thuis gekomen stuurde Fiona meteen een email om een afspraak te maken. Dat bleek nog te kunnen op vrijdag 18 maart. De laatste dag dat ze zich nog kon inschrijven. Wat er zou gebeuren als we om de een of andere reden deze afspraak zouden missen wisten we niet maar daar wilde we ook niet achter komen. Dus om 15:00 uur wachtte ik Fiona op school op om zsm naar west te fietsen voor de inschrijving.

Inmiddels heeft Cartesius 2 de nieuwe locatie getwitterd. Ik plaagde Fiona nog met ‘dat wordt flink fietsen’ zenuwachtig zij ze waar is het, waar is het. Ik: ‘Passeerdersgracht 32’, zij ‘WAAR IS HET!’. Vlak bij het Leidseplein voor een snelle fietser 30 minuten. De route naar het inschrijven liep toevallig langs de Passeerdersgracht dus op weg er naar toe keken we even snel naar het gebouw.

Bij de inschrijving mocht Fiona alle scholen op volgorde opnoemen, met 22 stuks had zij de langste lijst. Vervolgens las Aukje die de inschrijving verzorgde de lijst op volgorde voor zodat Fiona deze nog een keer kon controleren. Daarna mocht zij het definitief maken.

File not found.


Ze gaf nog aan dat ze graag bij Hannah in de klas wilde en vroeg hoeveel inschrijvingen er zijn. Dat blijken er 59 te zijn en aangezien de school plek heeft voor 112 (4 klassen) is het zeer aannemelijk dat ze ingeloot gaat worden. Alleen als heel veel kinderen Cartesius 2 op de tweede plek hebben staan en uitgeloot worden op hun eerste zou Fiona nog uitgeloot kunnen worden. Maar het blijft spannend, ik werd zelfs nog een keer in de nacht wakker met het idee dat de inschrijving niet goed was gegaan.

Om het te vieren zijn we in de buurt van de school gaan lopen, over de Leidsestraat. Fiona mocht kiezen waar we gingen eten, met de tientalle mogelijkheden aldaar was het nog lastiger dan het kiezen van een school. Uiteindelijk werd het MAOZ. Op de terug weg zei Fiona 2 mooie dingen. ‘Het is in ieder geval een leuke avond’ en ‘Nadat ik Cartesius 2 op 1 gezet heb, heb ik geen moment meer getwijfeld.’.

File not found.


Nu wachten tot 7 april dan horen we de definitieve uitslag.